Singlista Slafkovský získal na ME zlatú medailu, Martikán je bronzový

04.06.2017 Celý región

Tacen 4. júna (TASR) - Na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene vybojoval zlato Alexander Slafkovský a obhájil titul z vlaňajšieho Liptovského Mikuláša. Časom 88,92 a čistou jazdou zvíťazil časom 88,92 sekundy suverénne, dominanciu slovenských singlistov umocnil na bronzovej priečke Michal Martikán (+4,90). Na medailový post ho posunula dodatočná penalizácia pôvodne tretieho Slovinca Benjamina Savčeka. Striebro patrilo Švajčiarovi Thomasovi Köchlinovi (+2,71).

V konečnej medailovej bilancii zvíťazilo Francúzsko 2-1-2 pred V. Britániou 2-0-0, Poľskom 1-3-1, Českom 1-1-4, Nemeckom 1-1-0, Slovinskom 1-1-0, siedme miesto patrilo Slovensku spolu s Rakúskom 1-0-1.

Finálové výsledky

C1 muži: 1. Alexander SLAFKOVSKÝ (SR) 88,92 (0), 2. Thomas Köchlin (Švajč.) 91,63 (2), 3. Michal MARTIKÁN (SR) 93,82 (2), 4. Benjamin Savšek (Slovin.) 94,86 (2), 5. Matej BEŇUŠ (SR) 94,88 (2)

K1 ženy: 1. Corinna Kühnleová (Rak.) 95,37 (2), 2. Stefanie Hornová (Tal.) 96,38 (0), 3. Marie-Zelia Lafontová (Fr.) 96,94 (2)

V Tacene si zaokrúhlil slovenský vodný slalom historickú bilanciu na ME na 90 medailí (45 - 22 - 23). Alexander Slafkovský v individuálnych pretekoch si rozšíril zbierku už na osem kovov (3-3-2 a Michal Martikán na deväť (4-4-1), keď prvýkrát skončil na bronzovej priečke.

Zlatý Slafkovský po čistej jazde, ako jediný z finalistov, spomenul len drobnosti, ktoré ho na trate v perfektnej jazde pribrzdili. "Nájdu sa vždy, dokonalá jazda nejestvuje, no neurobil som väčšiu chybu. Vychádzala mi konečne aj voda, prvýkrát za celé tri dni. A to už človek cíti, keď ide s vodou, vychádza mu to a prikladá do kotla. Loď mi kĺzala, bolo to rýchle a udržal som to až do cieľa."

Niektorých úsekov sa zlatý Slafkovský aj obával. "Najmä na spodku pod mostom, tam som stále robil chyby, teraz som trochu aj riskol a vyplatilo sa. Na 19. až 21. bránke som sa v semifinále strašne narobil, nechal som tam strašne veľa síl, až ma musel fyzioterapeut Paľo Belička pred finálovou jazdou naprávať. Bol som stuhnutý ako po mesačnom sústredení. Pocitovo som šiel na 90 - 91 percent, a keď som zbadal čas, bol som príjemne prekvapený, všetko vo mne explodovalo, celá radosť. Tešil som sa z celej jazdy, som z nej šťastný, nakopla ma a nabila."

Michal Martikán si pripísal dve trestné sekundy na bránke s číslom 21, pádloval však veľmi rýchlo, s bronzovým efektom. Keď Slovincovi Savšekovi dodatočne pripísali ťuk na bránke osem, bežal hneď na miesto, kde sa vyhlasovali medailisti. Mierny smútok z pôvodne štvrtej priečky okamžite zahodil za hlavu a nahradil ho veľkou radosťou. "Pred niekoľkými minútami som hovoril o šťastí, že som sa dostal s takou jazdou na štvrté miesto, o to väčšie je, že na tretie," povedal vysmiaty Michal Martikán. "Aspoň neprídem domov s prázdnymi rukami a budem môcť zagratulovať manželke Lenke k dnešným meninám. Chcel som jej niečo pekné priniesť, a keďže sa mi hodnotný suvenír nepodarilo kúpiť, aspoň jej donesiem medailu. Dopočul som sa, že som si týmto vyjazdil aj účasť na majstrovstvá sveta, o to ma táto skutočnosť viac teší, aspoň sa v pokoji budem pripravovať."

Michal Martikán mal problémy s brušným šikmým svalom, no nevyhováral sa naň. "Už dlho sa to so mnou ťahá, ak chybu neurobím, tak ma neobmedzuje, ale nikdy som si nemohol dovoliť silný záber cez ruku, aby som necítil bolesť. Jazdiť som však s tým mohol bez nejakého výrazného ovplyvnenia výkonu."

Kajakárka Jana Dukátová nepostúpila do finále. V semifinále zajazdila až 15. čas a od finálovej desiatky ju delilo 2,44 sekundy. Aj keby sa vyhla dvojsekundovej penalizácii na bránke číslo osem a ukázala čistu jazdu, tak by jej to k postupu nepomohlo.

Slovenskí singlisti v semifinále výraznejšie nezakolísali, všetci traja postúpili do finále s veľkou šancou na medailový prienik. Matej Beňuš postúpil zo 4. priečky, Alexander Slafkovský z ôsmej a Michal Martikán z desiatej.

"Je mi ľúto, že som sa do finálovej desiatky nedostala, mala som jeden dotyk a dve chyby a na tejto nie veľmi náročnej trati to bola priveľká strata," ohodnotila Jana Dukátová svoj výkon. "Išla som naplno, záver nebol zlý, no v strednom úseku som najviac stratila. Aj na 17. bránke ma to príliš hádzalo a mala som následne problém. Teraz si pozriem finále za trest, pre mňa je to nepríjemné, v minulosti som však tiež sledovala niektoré z brehu. Smerom k príprave mi táto voda poslúžila, aj na tréningy. Teraz ma čakajú Svetové poháre na úplne iných vodách, vrchol budú pre mňa na majstrovstvách sveta," pokračovala slovenská reprezentantka.

Dukátovej chýba na vode väčšia stabilita. "Príde až časom, hodinami na tréningu. Pred štartom som sa v tomto dusne varila vo vlastnej šťave a v tomto 'igelite' sa dosť zaparila, potím sa teda dosť. Mala som na postup, mrzí ma to. Inak Tacen mám celkom rada, aj bránky dobre postavili, niekedy treba mať šťastie, inokedy vhodne na meniacu sa vodu zareagovať. Pádlovala som s novou vestou, som s ňou veľmi spokojná, oficiálne až teraz príde do predaja. Mám v nej pocit, že nemám ju na sebe a som aj štíhlejšia, brucho nevytvára," zavtipkovala Dukátová.

Najviac obáv v semifinále singlistov zažil Michal Martikán čakajúci do poslednej chvíle, či ho z 10. priečky niekto nevytlačí. K postupu mu pomohla medzi 24 bránkami čistá jazda, bez trestného dotyku zvládol trať aj Matej Beňuš, jedine Alexander Slafkovský si ťukol hneď do druhej bránky, jeho pádla však boli dostatočne rýchle, aby mu vyniesli finálovú účasť.

Výsledky semifinále

K1 ženy: 1. Corinna Kühnleová (Rak.) 95,42 (0), ... nepostúpila 15. Jana Dukátová (SR) 104,70 (2)

C1 muži: 1. Benjamin Savšek (Slovin.) 90,87 (0), ... postúpili 4. Matej Beňuš 92,78 (0), 8. Alexander Slafkovský 95,38 (2), 10. Michal Martikán (všetci SR) 95,72 (0)
 

Vyberte región